Barszcz zwykle podawany jest od święta, jednak warto od czasu do czasu przygotować go również na co dzień. To świetny pomysł na porzucenie czasem tradycyjnego czerwonego barszczu.

Zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.

Istnieją niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z tradycji nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego. Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.

.

Składniki

  • 150 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 800 ml kefiru
  • 150 ml śmietany
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 jajka ugotowane ma twardo
  • 60 g chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Boczek wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około 30-40 minut, następnie kroimy w kostkę. Do wywaru doaejemy śmietanę wymieszaną z mąką. Studzimy zupę, dodajemy kefir i ugotowane na twardo jajka, pocięte w ósemki. Dodajemy boczek i pokrojoną kiełbasę, starty na tarce chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem.

. 

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze