Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele ciekawych potraw. Przykładem są Kartacze zwane również Cepelinami. Spróbujemy ich przede wszystkim na Podlasiu i Suwalszczyźnie, lecz również dobrze możemy je przyrządzić sami w domu.

Kartacze, zwane również cepelinami są tradycyjnymi potrawami kuchni kresowej. Spotkamy je najczęściej na na Podlasiu, Suwalszczyźnie i sąsiadującej Litwie. W roku 2005 potrawa została zarejestrowana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Najczęściej kartacze faszerowane są mięsem mielonym, lecz zdarzają się wersje podobnie jak w przypadku pierogów z kiszoną kapustą, grzybami lub serem. Te ostatnie można spotkać na Żmudzi, gdzie dodatkowo dodaje się miętę. Cepeliny podawane są na gorąco z dodatkiem smażonej cebuli i boczku.

Ze względu na dużą pracochłonność danie przygotowywano co najwyżej raz na tydzień lub dwa. Obecnie podawane jest najczęściej turystom jako regionalna atrakcja.

.

Składniki:

Ciasto:

  • 1-5 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • lubczyk
  • sól i pieprz
  • boczek i cebula do podsmażenia i okraszenia

.

Sposób przygotowania:

Połowę ziemniaków obieramy i  ścieramy na tarce. Zostawiamy w durszlaku by ściekła woda. Pozostałą część gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, następnie obieramy i robimy puree. Ziemniaki mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy masę i doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę drobno siekamy. Wrzucamy do mielonego mięsa i doprawiamy majerankiem, lubczykiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Formujemy kulki z ciasta i spłaszczamy. Następnie nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając kształt lekko wydłużonej pyzy. Delikatnie wkładamy nasze cepeliny do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut od momentu wypłynięcia (około 30-40 minut). Drobno kroimy cebulę i boczek, podsmażamy na patelni i na koniec okraszamy gotowe kartacze.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze