W przeszłości kasza krakowska była powszechnie ceniona i bardzo często wykorzystywana w kuchni. Dziś jest nieco zapomniana i trzeba się natrudzić by ją dostać. Jeśli nam się to uda proponujemy przygotować kaszę po krakowsku, czyli pieczoną w piekarniku.

Kasza krakowska  wytwarzana z gryki. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu.

W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza krakowska często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.

.

Składniki

  • 400 g kaszy krakowskiej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 800 ml wody
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

.

Sposób przygotowania

Kaszę dokładnie ucieramy z jajkiem, a następnie rozsypujemy ją by się wysuszyła. Do wody wrzucamy  masło, sól oraz pieprz i gotujemy. Wrzucamy naszą kaszę, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Podajemy posypaną koperkiem.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze