W przeszłości kasza krakowska była powszechnie ceniona i bardzo często wykorzystywana w kuchni. Dziś jest nieco zapomniana i trzeba się natrudzić by ją dostać. Jeśli nam się to uda proponujemy przygotować kaszę po krakowsku, czyli pieczoną w piekarniku.
Kasza krakowska wytwarzana z gryki. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu.
W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza krakowska często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
.
Składniki
- 400 g kaszy krakowskiej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 800 ml wody
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
.
Sposób przygotowania
Kaszę dokładnie ucieramy z jajkiem, a następnie rozsypujemy ją by się wysuszyła. Do wody wrzucamy masło, sól oraz pieprz i gotujemy. Wrzucamy naszą kaszę, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Podajemy posypaną koperkiem.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk