Przepis na popularny „żużel” na portalu Smaki z Polski!

Niewątpliwym przysmakiem w czasach PRL-u była kaszanka, którą przyrządzano na kilka sposobów: grzano, smażono, konsumowano na zimno z musztardą.  Danie, które dzisiaj prezentujemy pieszczotliwie zwano „żużlem” szczególnie przez osoby, które w tym czasie odbywały zasadniczą służbę wojskową.

Składniki:

  • 1kg kaszanki grubej
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • majeranek
  • sól i papryka

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Do zarumienionego czosnku i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kaszankę. Doprawiamy do smaku, jeżeli kaszanka jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podajemy z ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz kapustą kiszoną zasmażaną.

Fot. Maciej Kasprzak 

Komentarze