Przepis na popularny „żużel” na portalu Smaki z Polski!
Niewątpliwym przysmakiem w czasach PRL-u była kaszanka, którą przyrządzano na kilka sposobów: grzano, smażono, konsumowano na zimno z musztardą. Danie, które dzisiaj prezentujemy pieszczotliwie zwano „żużlem” szczególnie przez osoby, które w tym czasie odbywały zasadniczą służbę wojskową.
Składniki:
- 1kg kaszanki grubej
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- majeranek
- sól i papryka
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Do zarumienionego czosnku i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kaszankę. Doprawiamy do smaku, jeżeli kaszanka jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz kapustą kiszoną zasmażaną.
Fot. Maciej Kasprzak
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.