Pyszny Twaróg autorstwa Sylwii, szefa kuchni zaprzyjaźnionej z portalem Smaki z Polski restauracji Sekfana z Nowego Tomyśla!
W trwającym na portalu Smaki z Polski tygodniu PRL-u odwiedziliśmy Restaurację Sekfana w Nowym Tomyślu, by tam skosztować przygotowanych i polecanych przez Sylwię Szefa Kuchni Restauracji Sekfana potraw związanych z minioną epoką. Poniżej przepis na twaróg przygotowany specjalnie dla portalu Smaki z Polski i podana dokładnie tak jak w PRL!
Składniki:
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 1 jedna cebula
- 1 śmietana słodka 18%
- szczypta soli i pieprzu
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: ser rozkruszyć w miseczce, po czym dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę, sól, pieprz, szczypiorek i na koniec śmietanę
Do tego polecam ziemniaki ugotowane w mundurkach, życzę smacznego.
Dla portalu Smaków z Polski
Sylwia – Szef kuchni Restauracja Sekfana Nowy Tomyśl
Fot. Maciej Kasprzak
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.