Ryba w cieście kojarzy się nam raczej z Anglią, gdzie podaje się ją z frytkami, lecz również w Polsce powstały regionalne odmiany tej potrawy. Kaszuby słyną z dużej różnorodności dań rybnych, dlatego warto korzystać z miejscowych przepisów.

Potrawy rybne były w kuchni staropolskiej jednym z najważniejszych elementów. Ze względu na wiele dni postnych polscy kucharze prześcigali się w tworzeniu nowych przepisów, które rekompensowały brak możliwości jedzenia mięsa. Wiele z potraw jak szczupak po polsku stały się popularne w całej Europie. Zmiany w światowych trendach kulinarnych, zabory oraz inne czynniki doprowadziły do znacznego zmniejszenia wagi ryb w naszym codziennym żywieniu.

Dziś ryby najczęściej jada się w piątki. Nad morzem dochodzą jeszcze wątpliwej jakości ryby spożywane przez turystów. Jednym z ważnych potraw fast foodowych jest ryba w cieście, którą zaskakująco łatwo przygotować. Jeśli ją lubimy i chcemy zjeść dobrej jakości filet bez nadmiaru tłuszczu najlepiej wykorzystać ten regionalny, kaszubski przepis i wypróbować go w domu.

Ryby zawierają wiele witamin, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, są łatwo strawne, a do tego niskokaloryczne, dlatego jedzmy je jak najczęściej.

 .

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z ryby
  • 100 ml regionalnego piwa
  • 300 g mąki
  • ostra papryka
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Filety kroimy na kawałki. Do mąki dodajemy ostrą paprykę, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy powoli piwo do uzyskania odpowiedniej, gładkiej konsystencji. Filety obtaczamy ciastem i smażymy na złoty kolor przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy, odsączamy w tłuszczu i podajemy z salsą lub ulubionym sosem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze