Wiele witamin oraz właściwości zdrowotnych to wystarczający powód, by zupa krem z selera stała się podstawowym daniem w naszej diecie. Jeśli doliczymy do tego świetny smak z pewnością nie trzeba będzie do niej nikogo przekonywać. 

Seler jest niezwykłym i bardzo zdrowym warzywem, choć przez wielu omijanym jest szerokim łukiem. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a do tego jest źródłem błonnika.

Korzeń i liście selera są wykorzystywane jako warzywo i przyprawa. Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat. Cała roślina zawiera olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, niewielkie ilości beta-karotenu a także witaminę E. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, zawiera również dużo wapnia, potasu oraz cynku.

W kuchni wykorzystywany jest częściej niż mogłoby się to wydawać. Jest podstawą wielu zup, a także tradycyjnego sosu pomidorowego, który podaje się do makaronów i pizzy. Znajdziemy go również w wielu sałatkach.

Zupa krem z selera, dzięki właściwościom głównego składnika jest zdrowa, a do tego bardzo smaczna. Do zupy jako dodatek możemy użyć grzanek lub domowych chipsów z jarmużu.

.

Składniki:

  • 1 seler
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • majeranek
  • mleko
  • 1 l wody
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy, a następnie wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na złoto i dodajemy obrane oraz pokrojone: seler, pietruszkę oraz marchewkę. Chwilę smażymy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, jałowcem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz dodajemy pokrojonego pora, ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości około 30 minut. Jałowiec należy wyłowić. Odstawiamy na chwilę z ognia, a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy odrobinę mleka i ewentualnie doprawiamy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze