Przepisy z pokolenia na pokolenie

Wiatrak

Kaszuby to wspaniała i magiczna kraina!

Sąsiedztwo morza, pól, jezior i lasów sprawiała i nadal sprawia, że kulinarne dziedzictwo Kaszubów jest bardzo bogate. Najbardziej znanymi potrawami są śledzie po kaszubsku a także, znane dzięki politykom kaszubskie truskawki, które podobno nie mają sobie równych. Kaszubi to naród bardzo ciężko pracujący. Potrawy, które jedli Kaszubi musiały być więc proste i szybkie w przygotowaniu a także łatwo dostępne. Wiele przepisów przetrwało dzięki przekazywaniu ich sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego też, wiele z nich to przepisy z wielowiekową tradycją.

Proste i smaczne

Ryby stanowią jedną z liczniejszych grup produktów, z których słyną Kaszuby. Kotlety rybne, zupa rybna a także wspomniane już śledzie to najbardziej popularne i lubiane potrawy. Wielu turystów odwiedzających ten region twierdzi, że mimo tego iż kuchnia kaszubska jest bardzo prosta to przy tym smaczna i zdrowa. Oprócz ryb stanowiących trzon kaszubskich przepisów na stołach pojawiały się bardzo często dania z drobiu. Najczęściej była to gęsina. Wyłącznie na Kaszubach, na wielkie święta i uroczystości podawany jest również kurczak z białym sosem i rodzynkami. Oprócz ryb i drobiu jadano także ziemniaki i inne warzywa.

Czego warto spróbować?

Kwiaty

Niektóre dania z Kaszub powalają z nóg!

Podczas organizowanych na Kaszubach warsztatów „Kuchnia kaszubska oknem na świat” można dowiedzieć się dlaczego jest ona tak zdrowa i jak przygotować podstawowe potrawy. Koordynatorką tego projektu jest pani Katarzyna Cichosz, która wylicza, że najpopularniejszymi kaszubskimi potrawami są plince czyli placki ziemniaczane podawane ze śmietaną i cukrem, a także kuch marchewny czy kaczka. Turyści chwalą sobie również smalec ze skwarkami.

Kuch marchewny został wpisany na listę produktów w 2011 roku. Kiedyś nazywany był biednym ciastem, bo robiony było ze składników, dostępnych w gospodarstwie – z mąki, wody i marchwi.

Śledzie w każdej postaci od zawsze były tradycyjnym kaszubskim przysmakiem. Do dziś jada się je najczęściej z cebulką, pomidorami i rodzynkami.

Ziemniaki jadano i jada się wciąż bardzo często a zwłaszcza w okresie wielkiego postu kiedy ziemniaki jadano ze śledziem. Równie popularne są ziemniaki z maślanką, zapiekane, a także wspomniane już plince czy kluski ziemniaczane. Do ziemniaków często dodawano również kapustę, która funkcjonuje w kuchni kaszubskiej jako niekwestionowany przysmak. Bigos, zasmażana kapusta czy gołąbki zawijane w jej liście to tylko niektóre z wielu kapuścianych dań.

Bogactwo produktów, które można znaleźć w okolicznych lasach sprawiły, że kuchnia kaszubska jest wyjątkowa. Naturalnymi dodatkami do mięs czy bigosów są grzyby a zwłaszcza prawdziwki i kurki.

Kuchnia symboliczna

Łabędź z Kaszub, spoko koleś choć trochę wkurzony

Kuchni kaszubskiej trzeba spróbować samemu!

Poszczególne potrawy, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia miały dla Kaszubów również wymiar symboliczny. Ryby były symbolem chrześcijaństwa, wyroby z mąki i zbóż miały w nadchodzącym nowy, roku zapewnić pomyślność. Grzyby miały łączyć świat żywych ze światem zmarłych a groch z kapustą miał gwarantować urodzaj. Mód natomiast, miał dawać przychylność sił wyższych.

Oczywiście jest to tylko skromny fragment opisu kaszubskiej kuchni, która może zaoferować o wiele więcej. Najlepiej jednak sprawdzić samemu smak prawdziwego kaszubskiego śledzia czy ziemniaczanych przysmaków podziwiając przy tym urokliwe kaszubskie widoki. Kaszuby są więc rajem i dla duszy i dla podniebienia.

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Komentarze