Istnieje wiele bardzo skomplikowanych potraw rybnych, lecz zwykle to co najprostsze smakuje najlepiej. Tego przykładem jest klasyczna smażona ryba z dodatkiem cytryny.

Do przepisu można użyć różnych ryb. Świetnie pasuje leszcz, lecz jeśli ktoś nie ma anielskiej cierpliwości do ości powinien wybrać inną, np. pstrąga lub solę. Dobrym sposobem na usunięcie części najmniejszych ości jest nacięcie ryby, dzięki czemu podczas smażenia powinny się wytopić.

Dziś często o nich zapominamy, lecz w przeszłości ryby były ważnym elementem kuchni polskiej. Rzeczpospolita słynęła z ich różnorodności i wyjątkowego smaku. Przyrządzanie były na rozmaite sposoby. Dania takie jak choćby szczupak po polsku były publikowane we wielu europejskich książkach. Budziły zachwyt i ubarwiały często występujące dni postu.

Ryby zawierają wiele witamin, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, są łatwo strawne, a do tego niskokaloryczne, dlatego jedzmy je jak najczęściej.

Nie możemy zapomnieć o tym, że należy dodać cytrynę do ryby, dlatego, że  powoduje ona zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+ z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w wyniku czego powstaje nielotna sól.

.

Składniki:

  • ryba
  • mąka
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Rybę oczyszczamy, osuszamy i lekko nacinamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło i wkładamy rybę. Po 4 minutach przekładamy na drugą stronę i zarumieniamy. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy sok z cytryny. Rybę podajemy polaną sosem oraz posypaną natką pietruszki.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze