Kotlety możemy przyrządzić z wielu produktów. Poza mięsem wykorzystuje się kaszę, a także grzyby. Te ostatnie to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian.
Kotlety z grzybów są dość łatwe w przygotowaniu, a do tego możemy bez obaw serwować je wegetarianom. Najlepiej smakują z sosem cebulowym lub sosem grzybowym.
Kotlet jest potrawą, najczęściej mięsną, smażoną zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa, a także z grzybów, warzyw, jajek. W kuchni polskiej popularnością cieszą się kotlety mielone oraz kotlety schabowe (w różnych wariantach, np. z kością lub bez kości), podawane często z ziemniakami i kiszoną kapustą. Inne rodzaje: sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volaille itd.
Sos jest przyrządzany jako dodatek do potraw, który zawiera różne smaki. Sos ma duży wpływ na smak potrawy.
.
Składniki:
- 80 g grzybów
- 2 bułki
- 2 cebule
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- masło
- bułka tarta
.
Sposób przygotowania:
Grzyby gotujemy a następnie mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Bułkę namaczamy a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy grzyby, cebulę, bułkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i dzielimy na na małe kotlety. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na patelni. podajemy z sosem cebulowym i ziemniakami.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura