Kotlety możemy przyrządzić z wielu produktów. Poza mięsem wykorzystuje się kaszę, a także grzyby. Te ostatnie to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian.

Kotlety z grzybów są dość łatwe w przygotowaniu, a do tego możemy bez obaw serwować je wegetarianom. Najlepiej smakują z sosem cebulowym lub sosem grzybowym.

Kotlet jest potrawą, najczęściej mięsną, smażoną zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa, a także z grzybów, warzyw, jajek. W kuchni polskiej popularnością cieszą się kotlety mielone oraz kotlety schabowe (w różnych wariantach, np. z kością lub bez kości), podawane często z ziemniakami i kiszoną kapustą. Inne rodzaje: sznycle, kotlety pożarskie, kotlety de volaille itd.

Sos jest przyrządzany jako dodatek do potraw, który zawiera różne smaki. Sos ma duży wpływ na smak potrawy.

.

Składniki:

  • 80 g  grzybów
  • 2 bułki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło
  • bułka tarta

.

Sposób przygotowania:

Grzyby gotujemy a następnie mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Bułkę namaczamy a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy grzyby, cebulę, bułkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i dzielimy na na małe kotlety. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na patelni. podajemy z sosem cebulowym i ziemniakami.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze