Przyjmujecie także Państwo zamówienia na święta. Co najczęściej zamawiają klienci?

Święta mają oczywiście swoja specyficzną ofertę. Najchętniej kupowane są pierogi, śledzie, barszcz, pasztety, pieczenie oraz w zależności od świąt różne przetwory. Dużym zainteresowaniem cieszą się także upominkowe kosze świąteczne wypełniane wspaniałościami i pysznościami także zaprzyjaźnionych z nami małych producentów.

 .

Jaka jest różnica między Państwa wyrobami, a wyrobami przemysłowymi?

Różnica jest zasadnicza! Przede wszystkim nasze wyroby przygotowywane są ręcznie i na niewielką skalę na bazie tradycyjnych receptur. Nie używamy żadnych zagęszczaczy, polepszaczy smaku czy aromatu. W przypadku dżemów i syropów jedynym dodatkiem do owocu zamkniętego w naszym słoiczku jest fruktoza lub cukier. W soku pomidorowym znajdziecie Państwo jedynie dodatek soli i pieprzu a z kolei powidła to czysta śliwka węgierka wysmażana tradycyjną metodą. Naszym konserwantem jest po prostu proces pasteryzacji – a więc sposób konserwowania używany przez pokolenia od bardzo dawna.

.

Gryszczeniówka

Latem dużą popularnością cieszą się także wszystkie dżemy oraz maliny w syropie. Fot. Gryszczeniówka

 .

.

Wiem, że posiadacie Państwo certyfikat ekologiczny. Co to w praktyce znaczy i jak można go zdobyć?

W praktyce wszelkie certyfikaty wiążą się ze szczegółową kontrolą całego procesu produkcji. Certyfikowaniem zajmują się powołane do tego jednostki certyfikujące i równocześnie kontrolujące wszystkie procedury. Owoce używane w takiej produkcji także muszą pochodzić z certyfikowanych upraw. Cała produkcja certyfikowanego produktu opiera się w naszym przypadku na wysokiej jakości surowcu i jak najstaranniejszym jego przetworzeniu w taki sposób, aby był jak najbardziej naturalny!

 .

Czy receptury, których Państwo używacie były stworzone bezpośrednio przez Państwa, czy są tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie?

Receptury naszych przetworów owocowych są bardzo stare, przekazywane w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Oczywiście mamy w planach nowe przetwory – zwłaszcza te warzywne, ale także ich receptury są zasłyszane zbierane z tradycyjnych źródeł.

Rozmawiała Anna Białka

[/fusion_text]

Komentarze