Z roku na rok zwiększa się świadomość klientów. Coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę nie tylko na cenę, ale również skład kupowanych produktów. Do producentów, którzy wykorzystują stare, sprawdzone receptury zalicza się przetwórnia Gryszczeniówka. Jej założycielka – Monika Kurzawa-Gryszczenia, opowiedziała nam w czym tkwi sekret ich wyrobów.
.
Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. Czy zauważyli Państwo zwiększone zainteresowanie którymś z Państwa produktów?
Z każdym rokiem obserwujemy wzrost świadomości klientów. Dla wielu z nas normą i codziennością staje się wyszukiwanie wartościowego i nisko przetworzonego pożywienia i głównie w związku z tym obserwujemy stały wzrost zainteresowania naszym przetworami. Bardzo nas to cieszy. W sezonie letnim oczywiście specyfika zamówień różni się trochę od tego, co wybierają klienci np. zimą. Niezmienną popularnością cieszy się sok pomidorowy, źródło nie tylko dobrego smaku, ale i wielu składników odżywczych. Oprócz tego, że świetnie gasi pragnienie jest też bardzo pożywny! Mimo wielkiej obfitości świeżych owoców na rynku latem dużą popularnością cieszą się także wszystkie dżemy oraz maliny w syropie. Z kolei świetną bazą do przygotowywania letnich napojów są nasze syropy. Także latem obserwujemy wzrost sprzedaży naszych nektarów. Od jakiegoś czasu poszerzyliśmy naszą ofertę i aktualnie w sprzedaży mamy nektar z czarnej i czerwonej porzeczki, nektar wiśniowy, z żurawiny i aronii oraz z mirabelki. Czasami sami się dziwimy jak szybko znalazły one uznanie w oczach naszych klientów.
.
Który z Państwa przetworów cieszy się największa popularnością?
Niekwestionowanymi hitami naszej Przetwórni jest sok pomidorowy, powidła ze śliwek węgierek, na które przyznano nam prestiżowy certyfikat „Jakość – Tradycja” oraz maliny w syropie. Ale oczywiście zawsze jest tak, że każdy z naszych klientów ma swoje ulubione smaki i tymi smakami zaraża z kolei swoich klientów i odbiorców także w efekcie nasze wszystkie przetwory znajdują swojego klienta.
.

Nasze wyroby przygotowywane są ręcznie i na niewielką skalę na bazie tradycyjnych receptur. Fot. Gryszczeniówka
.
W Państwa gościńcach spróbować można tradycyjnej, wielkopolskiej kuchni. Jakie są to potrawy?
W Gościńcu serwujemy przede wszystkim dania kuchni regionalnej. Klienci przyjeżdżają do nas z różnych stron Polski właśnie po to, żeby spróbować pierogów ruskich, z mięsem, z kapustą i grzybami. Proponujemy także szare kluchy z kiszoną kapustą zasmażaną, plendze, pyry z gzikiem, barszcz z uszkami i żurek.
.
.
Jakie atrakcje czekają na gości odwiedzających Państwa gościńce? Co klienci sobie najbardziej chwalą?
Najbardziej chwalą sobie właśnie naszą kuchnię. Cały czas to, co regionalne, przygotowywane na bazie tradycyjnych przepisów postrzegane jest jako jedzenie nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Dodatkowo można u nas po prostu odpocząć od hałasu, od zgiełku i pędu codzienności, która jest udziałem wielu naszych klientów.
.