Kiedy myślimy o konfiturze zwykle pojawiają się takie owoce jak truskawki, maliny, jagody itd. Równie smaczna i z pewnością bardzo oryginalna jest konfitura z ogórków, którą łatwo przygotować w domu.

Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, bo znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Uważa się, że pochodzi z Indii, a jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znano go i uprawiano w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski został sprowadzony już ponad 400 lat temu. Francuski król Ludwik XIV jako pierwszy zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka.  Obecnie ogórek uprawiany jest na całym świecie, jest go ok. 100 gatunków.

Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający. Świeży ogórek charakteryzuje się jędrnym miąższem i świeżym wyglądem. Świeżych ogórków nie powinniśmy przechowywać w lodówce dłużej niż 5 dni.

 

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1,2 kg cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • kawałek cynamonu
  • laska wanilii

 

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy gniazdo nasienne. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy korzenne przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy na sito i zostawiamy chwilę by ociekły. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garnka z wodą (około 750 ml) wrzucamy cukier, sok i gotujemy tak, aby powstał syrop. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, ogórki, wanilię i smażymy, aż ogórki będą przezroczyste. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zamykamy i kładziemy dnem do góry.

 

Smacznego!

 

Dawid Brandebura

Komentarze