W Polsce knedle najczęściej możemy spotkać z farszem ze śliwek, jednak w Niemczech, z których pochodzą dodaje się zwykle mięso, a także inne składniki.

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach knedlami określa się także popularne knedliki.

Owoce te znane były i cenione już w starożytności, Egipcjanie wkładali je do grobowców zmarłych, wierząc iż w ten sposób zapewnią im godziwy posiłek w zaświatach. Takiego odkrycia dokonali archeologowie m.in. w grobowcu znanego tebańskiego architekta Ka. Znali je również Rzymianie, Grecy i Etruskowie, którzy uprawiali śliwki w swoich sadach. Teofrast wspomina w swoich księgach o licznych śliwkach w Tebach i Memfis, a zwłaszcza w Damaszku, stąd tez śliwki eksportowano w miodzie i suszone. Śliwka jednak znana jako „dzika śliwa” pochodzi najprawdopodobniej z rejonów Morza Kaspijskiego, gdzie do dziś występuje dziko rosnąca.

.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • jajko
  • sól
  • śliwki węgierki
  • cynamon
  • cukier

.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, jajko oraz doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i dzielimy na kawałki. Na każdym z nich układamy śliwki bez pestek. Owijamy ciastem i formujemy kulki. Wrzucamy na gorącą wodę na 10 minut. Wyciągamy, posypujemy cukrem i cynamonem.

.

Smacznego!

firma Onix

www.onix.pl

Komentarze