Trunki na bazie ziół mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego zalecane są w codziennej profilaktyce. Nalewka z piołunu pomaga m.in. na problemy żołądkowe oraz oczyszcza krew.

Bylica piołun jest rośliną występującą pospolicie w niektórych regionach Polski. Jej naturalnym środowiskiem są tereny Europy, Azji oraz Afryki Pn. Do celów zielarskich zbiera się ją od lipca do września.

Nalewka działa na problemy żołądkowe oraz oczyszcza krew. Przy niestrawności stosować łyżkę nalewki kilka razy dziennie. W pozostałych przypadkach zalecana jest 1 łyżka na dzień.

Bylica piołun zwyczajowo nazywana także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem – gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.). Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie w innych rejonach. Po odkryciu Ameryki został tam zawleczony jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się rozprzestrzeniać samorzutnie. Obecnie można go spotkać w stanie dzikim w Ameryce Północnej oraz Centralnej. W niektórych regionach Polski jest pospolity. Status gatunku we florze Polski: archeofit.

Piołun wykorzystywany jest jako przyprawa. Znano ją już w starożytnym Egipcie (wspominana m.in. w papirusie Ebersa ok. 1550 p.n.e.), Grecji i Rzymie. Ze względu na intensywny gorzki smak i silny aromat jako przyprawę stosuję się go rzadko i w małych ilościach. W średniowieczu wykorzystywany był czasem do aromatyzowania piwa i miodów pitnych. Obecnie służy głównie do sporządzania gorzkich likierów żołądkowych i wermutów oraz do aromatyzowania wódek. Najbardziej znanym alkoholem wyrabianym z piołunu jest absynt. W Maroku pija się herbatę z piołunem, używanym jako zamiennik mięty w okresie zimowym.

.

Składniki:

  • 35 g ziela piołunu
  • 1 l spirytusu 60%
  • 100 ml syropu z kiwi

.

Sposób przygotowania:

Zioła wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 10 dni, co jakiś czas potrząsając. Następnie dodajemy syrop i odstawiamy na kolejne 10 dni. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Pijemy po 6 miesiącach.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze