Na święta oraz zimne dni idealnie pasują wszelkiego rodzaju rozgrzewające kremy. Przykładem jest odmiana jajeczno-czekoladowa, która świetnie smakuje do kawy oraz deserów.

Krem świetnie nadaje się jako świąteczny aperitif. Można podawać go do kawy oraz herbaty. Dobrze komponuje się z deserami.

Jajka jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia.

Gorzka czekolada , posiada wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Właściwości czekolady sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w kosmetyce. Czekolada w tabliczce jest pyszna i pełna magnezu, ale zawiera dużo kalorii, więc jedzona w większych ilościach powoduje tycie. Za to bez ograniczeń można używać jej w kosmetykach, które odżywiają, upiększają, a także… wyszczuplają i ujędrniają ciało.

.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g czekolady
  • 150 ml mleka
  • 400 ml białego rumu
  • 50 ml złotego rumu
  • 2 krople esencji migdałowej

.

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli rozpuszczoną w mleku czekoladę, alkohol i esencję. Nie przestajemy mieszać, aż otrzymamy właściwą konsystencję.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze