Do marchwi najczęściej dodaje się imbir, gdyż świetnie się razem komponują. W tym wypadku proponujemy inne połączenie. Krem z marchwi i anyżu ma ciekawy i intensywny smak, który warto wzbogacić bitą śmietaną oraz domową grzanką. Jednak jeśli ktoś nie lubi anyżowego posmaku, może go zastąpić inną przyprawą.
Anyż, a szczególnie jego działanie lecznicze przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych. Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim przeciwbólowym.
Anyż posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe. Zmielone owoce stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).
.
Składniki:
- 500 g marchwi
- 2 białe cebule
- 800 ml wywaru warzywnego
- 100 ml świeżej śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gwiazdki anyżu
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dusimy na oliwie z oliwy.
2. Dodajemy pokrojone marchewki oraz doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wrzucamy gwiazdki anyżu i zalewamy gorącym wywarem.
4. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
5. Ściągamy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy blenderem na krem.
6. Śmietanę ubijamy z solą.
7. Krem podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami.
Smacznego!
Dawid Brandebura