Do marchwi najczęściej dodaje się imbir, gdyż świetnie się razem komponują. W tym wypadku proponujemy inne połączenie. Krem z marchwi i anyżu ma ciekawy i intensywny smak, który warto wzbogacić bitą śmietaną oraz domową grzanką. Jednak jeśli ktoś nie lubi anyżowego posmaku, może go zastąpić inną przyprawą.

Anyż, a szczególnie jego działanie lecznicze przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych. Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego działaniu przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim przeciwbólowym.

Anyż posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe. Zmielone owoce stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).

.

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 2 białe cebule
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml świeżej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gwiazdki anyżu
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dusimy na oliwie z oliwy.

2. Dodajemy pokrojone marchewki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wrzucamy gwiazdki anyżu i zalewamy gorącym wywarem.

4. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

5. Ściągamy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy blenderem na krem.

6. Śmietanę ubijamy z solą.

7. Krem podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami.

 

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze