Zdrowa żywność na Śląsku

śląska kuchnia

Na Śląsku przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie

Wpływ wielu kultur – austriackiej, czeskiej, słowackiej czy niemieckiej sprawił, że kultura a co więcej kuchnia śląska wyodrębniła się w nadzwyczajny sposób spośród innych rodzajów kuchni w Polsce. Na Śląsku nie jadało się bogato ale monotonnie używając wciąż tych samych produktów i przepisów. Jednak pomimo swojego nad wyraz zwyczajnego charakteru kuchnia śląska była bardzo zdrowa, gdyż bazowała głównie na produktach pochodzenia roślinnego.

Rolada dla ubogich i bogatych

Magda Gessler twierdzi, że kuchnia śląska jest jedyna w swoim rodzaju. W czym tkwi jej sukces? Ślązacy nie zmieniali miejsca zamieszkania od setek lat. Przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie tradycje rodzinne, także te dotyczące gotowania. Śląska kuchnia jest fantastyczna. Można ją zjeść zarówno w bogatych, jak w biednych miejscach. Ale rolada zawsze będzie roladą i będzie się broniła. Do ulubionych potraw mieszkańców Śląska należy również sałatka rybna – szałot. Głównym składnikiem są solone śledzie.

Tradycyjne śląskie dania

Typowa śląska kuchnia opiera się przede wszystkim na ziemniakach, które są podstawą do przygotowania tradycyjnych klusek śląskich – białych lub czornych. Latem chętnie je się  młode ziemniaki z koperkiem, polane tłuszczem. Popularne są też bratkartofle czyli ziemniaki smażone na patelni podawane najczęściej z sadzonym jajkiem lub kwaśnym mlekiem.

Posmakować Śląska

śląska kuchnia

Wbrew pozorom kuchnia śląska jest bardzo zdrowa i ma wspaniałe tradycje

Ślązacy skrzętnie bronią tradycyjnych przepisów, nie poddając się nowoczesnym modyfikacjom.  Jest to jedna z nielicznych polskich kuchni  regionalnych tak zaciekle broniąca się przed kulinarnymi wynalazkami. Oprócz ziemniaków na talerzu mieszkańców śląska nie może zabraknąć modrej kapusty. Występuje zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i rolady a Ministerstwo Rolnictwa wpisało ją na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Chociaż modra kapusta występuje również w kuchni wielkopolskiej to właśnie ta śląska zyskała największą popularność. Wspomniana już rolada jest podstawą niedzielnego obiadu a robi się ja z mięsa wołowego wkładając do środka boczek, kiszonego ogórka, cebulkę i musztardę. A roladę zawijamy w nitkę aby żadne składniki z niej nie wypadły. W śląskich domach niegdyś robiono konkursy która nitka z rolady jest najdłuższa. Choć śląski obiad jest syty i tuczący to nie sposób choć raz nie spróbować smaku prawdziwych klusek, rolady i modrej kapusty.

Specjalnie dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna

Konfitura z aronii oraz wszelkie inne lokalne przetwory z aronii już niedługo do kupienia w naszym sklepie!

Zobacz co jeszcze można zrobić z aronią: Tydzień Aronii.

Komentarze