Zastosowania chmielu

Jak nie trudno się domyślić chmiel ma ogromną ilość zastosowań. Jak przystało na jednego z królów polskiej kuchni, większość z nich to zastosowania kulinarne. To jednak nie wszystko. Chmiel znajdziemy również w szamponach  i odżywkach do włosów. A zatem dziewczyny – pędem po podwójnie chmielone piwa regionalne!

Medycyna ludowa, korzeniami sięgająca jeszcze czasów pogańskich, kazała stosować chmiel, aby ukoić nerwy (uwaga, działa jedynie w niewielkich dawkach), wspomagać apetyt oraz na sen. Nasi przodkowie prawdopodobnie karmili polewką piwną, piwem lub samym chmielem dzieci przed snem (i nie tylko). Jak twierdzą badacze, z piciem piwa we wczesnym średniowieczu na terenach Polski prawdopodobnie nie wiązały się żadne rytuały czy ograniczenia wiekowe.

.

Co do piwa wydaje się, że był napojem tak powszechnym i pospolitym, że trudno łączyć z jego piciem jakieś specjalne rytuały. Również znikoma – w porównaniu z dzisiejszym piwem, czy jak twierdzą fachowcy: przemysłowym napojem zwanym piwem – zawartość alkoholu nie musiała raczej powodować społecznych ograniczeń w jego spożywaniu, np. wiekowych. Za napój rytualny uznawany był miód pitny. Tym cennym trunkiem m.in. napełniano „rogi obfitości” podczas składania ofiar słowiańskim bogom – wywiad pt. „Co jedli Słowianie?”.

.

Zostawmy na chwilę piwo i powróćmy znów do chmielu. We współczesnej kuchni polskiej (i nie tylko) chmiel dodaje się do sałatek i zup. Ponoć młode pędy chmielu serwuje się podobnie jak szparagi, z pominięciem bułki tartej. Prawdziwe szaleństwo chmielowe ogarnęło kilka lat temu rynki warzywne Belgii, Holandii i Francji. Przełom lutego i marca to okres w którym, z uwagi na delikatność młodych pędów, ręcznie wydobywa się chmiel ze zmarzniętej jeszcze ziemi.

.

chmiel

Przełom lutego i marca to okres w którym, z uwagi na delikatność młodych pędów, ręcznie wydobywa się chmiel ze zmarzniętej jeszcze ziemi. Źródło: flickr.com

 

.

W kuchni wykorzystuje się zarówno młodziutkie, śnieżnobiałe pędy jak i bardziej rozwinięte, zielone rośliny o bardziej trawiastym smaku. Te pierwsze smakują podobnie jak znany i lubiany w Polsce zielony groszek. To właśnie one są dodatkiem do sałatek, który można spożywać również „na surowo”. Z kolei te starsze należy przed zjedzenie podgotować na parze. Swobodnie można z nich parzyć napary lub przygotowywać nalewki. 

Chmielem coraz częściej przyprawia się również różnego rodzaju mięsa, ale ta moda do Polski dopiero dociera. A szkoda, bo skoro odkryliśmy na nowo mięte, to i dla chmielu znajdzie się miejsce na naszych stołach. Poczekamy i mam nadzieję, zobaczymy.

.

Właściwości lecznicze chmielu

chmiel

Kolejną ciekawą cechą chmielu jest to, że z jego szyszek przygotowuje się… kąpiele uspokajające. Źródło: wikimedia.org

Wiem, że już o tym wspominałam, ale chmiel ma tak szerokie zastosowania medyczne, że warto jeszcze raz wrócić do tematu.

Z szyszek tej rośliny otrzymuje się wyciąg na którego bazie przygotowuje się tabletki uspokajające i działające rozkurczowo. Chmiel świetnie uśmierza również nadpobudliwość oraz bezsenność. W dodatku, jakby tego mało, wspomaga wydzielanie soków trawiennych i reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, a przy tym działa moczopędnie oraz świetnie dezynfekuje organizm.

Jeśli ktoś uważa, że to nadal mało podpowiem, że chmielu używa się również podczas bólów reumatycznych, zapaleniu skóry i czyrakach. Jednak najważniejszą wiadomością jest informacji o tym, że chmiel, jako jedno z naprawdę niewielu ziół, zawiera lupulinę, czyli naturalny środek hamujący popęd płciowy. W tym sensie można powiedzieć, że chmiel jest roślina niewygodną politycznie. Całe szczęście, niewielu zdaje sobie sprawę z jego prawdziwych mocy.

Kolejną ciekawą cechą chmielu jest to, że z jego szyszek przygotowuje się… kąpiele uspokajające. Nie zapomnijmy, że chmiel to także składnik kremów i maseczek do cery wrażliwej, ponieważ zawiera substancje, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Gdyby ktoś z Was miał łupież, pamiętajcie, że chmiel jest jedną z najbardziej skutecznych roślin bakteriobójczych, a zatem bywa bardzo pomocny w kwestii leczenia podobnych jak wspomniane schorzeń.

Drogie Panie, chmiel przyśpiesza menstruację. W wyciągu z szyszek znajdują się substancje, które mają działanie estrogenne. W dodatku chmiel poprawia samopoczucie zarówno podczas miesiączki, jak i menopauzy.

Komentarze