Kutia była tradycyjną potrawą wigilijną kuchni kresowej. Obecnie podaje się ją głównie w okolicach Białegostoku i na Lubelszczyźnie, chociaż również na Zachodzie staje się coraz bardziej popularna.

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego – pestka, ziarno, chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo kut – kąt. Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakali: różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania. Współcześnie używa się też składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne, takich jak kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej czy migdały.

Na Białorusi częściej niż z pszenicy kutię gotuje się z kaszy jęczmiennej, ale czasami także z ryżu. Szeroko rozpowszechniona jest kutia na słono z samych ziaren bądź z dodatkiem maku, ale bez miodu i bakalii. Oprócz okresu noworocznego, kutię spożywano na Dziady oraz stypę. Uważana była także za ulubioną potrawę Ziuzi – białoruskiego bóstwa zimy. Substytutem kutii są łamańce z makiem.

.

Składniki

  • 200 g maku
  • 200 g ziaren pszenicy
  • 100 ml miodu
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

.

Sposób przygotowania

Pszenicę moczymy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy, odcedzamy i studzimy. Oczyszczony mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2 godziny. Gdy napęcznieje odcedzamy i dwu, trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Rodzynki należy sparzyć i odsączyć. Miód rozgrzewamy i mieszamy dokładnie z makiem. Dodajemy orzechy, rodzynki i pszenicę. Przekładamy do miski, a na wierzch układamy płatki migdałowymi.

.

Smacznego!

Komentarze