Nalewka świąteczna przygotowana z korzennych przypraw świetnie poprawia humor i problemy żołądkowe. Wystarczą świece i odrobina nalewki, by w zimne wieczory poczuć świąteczny nastrój.
Przyprawa jest to składnik potraw, zwykle stosowany w niewielkich ilościach dla poprawienia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych.
W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Nierzadko jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo, a dawniej wielu przypisywano też działanie magiczne (stanowiły istotny składnik napojów czarodziejskich i miłosnych). Przyprawy pozwalają w końcu zróżnicować pożywienie bazujące na niewielkiej liczbie produktów podstawowych. Niegdyś odgrywały istotną rolę i należały wielokroć do najcenniejszych surowców, obok kamieni i metali szlachetnych. Z czasem rosnące zróżnicowanie dostępnych produktów podstawowych, łatwość utrzymania walorów smakowych potraw poprzez zamrażanie lub stosowanie środków konserwujących spowodowało spadek znaczenia przypraw. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych i subtropikalnych, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają osłabianiu apetytu i zaburzeniom trawiennym.
.
Składniki
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 6 goździków
- laska wanilii
- laska cynamonu
- łyżka startej skórki z pomarańczy
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 gwiazdki anyżu
- 200 ml wody
- 200 ml miodu lipowego
.
Sposób przygotowania
Do słoja wrzucamy goździki, wanilię, cynamon, skórkę z pomarańczy, gałkę muszkatołową oraz anyż. Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i mieszamy z gorącym syropem powstałym na bazie miodu i wody. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura