Nalewka świąteczna przygotowana z korzennych przypraw świetnie poprawia humor i problemy żołądkowe. Wystarczą świece i odrobina nalewki, by w zimne wieczory poczuć świąteczny nastrój.

Przyprawa jest to składnik potraw, zwykle stosowany w niewielkich ilościach dla poprawienia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran)  wizualnych.

W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Nierzadko jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo, a dawniej wielu przypisywano też działanie magiczne (stanowiły istotny składnik napojów czarodziejskich i miłosnych). Przyprawy pozwalają w końcu zróżnicować pożywienie bazujące na niewielkiej liczbie produktów podstawowych. Niegdyś odgrywały istotną rolę i należały wielokroć do najcenniejszych surowców, obok kamieni i metali szlachetnych. Z czasem rosnące zróżnicowanie dostępnych produktów podstawowych, łatwość utrzymania walorów smakowych potraw poprzez zamrażanie lub stosowanie środków konserwujących spowodowało spadek znaczenia przypraw. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych i subtropikalnych, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają osłabianiu apetytu i zaburzeniom trawiennym.

.

Składniki

  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 6 goździków
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 200 ml wody
  • 200 ml miodu lipowego

.

Sposób przygotowania

Do słoja wrzucamy goździki, wanilię, cynamon, skórkę z pomarańczy, gałkę muszkatołową oraz anyż. Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i mieszamy z gorącym syropem powstałym na bazie miodu i wody. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

 

Komentarze