Świetnym dodatkiem do pieczywa oraz mięs, w szczególności tych pieczonych jest masło chrzanowe. Przygotowuje się je zaledwie w kilka minut. Dodatkowo właściwości zdrowotne chrzanu powodują, że chronimy organizm przed infekcjami.

Chrzan ma wiele zastosowań. Przede wszystkim używa się go jako przyprawy. To zastosowanie chrzanu znane jest w Europie już od średniowiecza. Hildegard z Bingen wymienia chrzan jako przyprawę w swoim dziele z XI wieku. Podobnie jak wtedy, tak i dziś, chrzanem przyprawia się mięsa i ryby. Dodaje się go również do buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, musztardy, kremów i majonezów. Oprócz zastosowań kulinarnych oraz kosmetycznych, chrzan używa się jako roślinę leczniczą. Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Działa „wykrztuśnie” i moczopędnie oraz przeciwreumatycznie. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo, wspomaga odporność organizmu.

.

Składniki:

  • 100 g masła
  • łyżka świeżo startego chrzany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Chrzan skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miękkie masło i ucieramy. Kiedy powstanie jednolita masa doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Formujemy kształt i wstawiamy do lodówki.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze