Szukacie pomysłu na polski dobry i zdrowy obiad? Dietetyk Patrycja Sankowska poleca schab pieczony ze śliwką.

Schab pieczony ze śliwkami, to potrawa której przygotowanie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu i pracy. Dzięki pieczeniu danie uzyskuje atrakcyjny smak i zapach. Nadaje się zarówno na ciepło (jako dodatek do obiadu) lub na zimno (pokrojony na kanapki). Można go podawać z pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.

.

Składniki:

  • schab bez kości
  • śliwki kalifornijskie
  • brokuł
  • marchew
  • papryka
  • pomidor
  • cebula
  • czosnek
  • zioła i przyprawy tj. sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka mielona
  • wykałaczki
  • Uwaga! Można podawać z sosem musztardowym lub czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek wymytego i osuszonego schabu (wielkości dłoni) posypać przyprawami i ziołami. Następnie ułożyć na nim kilka śliwek kalifornijskich, zawinąć i przebić wykałaczkami (tak aby mięso się nie rozwinęło).
  2. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie obok mięsa ułożyć kawałki papryki i pokrojoną cebulę. Piec jeszcze przez około 15-20 minut. Po upieczeniu mięso można pozostawić w nagrzanym piekarniku na około 20 – 30 minut.
  3. Różyczki brokuł i pokrojoną marchew ugotować (w wodzie lub na parze).
  4. Pieczony schab i warzywa ułożyć na talerzu, można polać sosem np. musztardowym.

.

Patrycja Sankowska

 Diet Coaching

Komentarze