Masło śledziowe możemy podawać do mięs oraz na kanapki. Przygotowując je w domu mamy pewność, że uda nam się wszystkich zaskoczyć.

Śledź to jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.

Masło to tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany mleka krowiego.
Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Odmienne technologie produkcji powodują mniejsze lub większe zróżnicowanie smaku. Z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany masło ekstra zawiera maksymalnie 0,6% laktozy, zaś masło śmietankowe około 2-3%. Z tego powodu masło ekstra jest znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Masło śmietankowe jest natomiast bardziej cenione z uwagi na walory smakowe.

.

Składniki

  • śledź
  • masło
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Śledzia oczyszczamy, usuwamy skórkę i ości, dokładnie siekamy, a następnie wrzucamy do miski. Ucieramy stopniowo dodając masło, aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito, ściskamy, schładzamy i wkładamy do drewnianej foremki.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze