Moje pierwsze skojarzenie na hasło „mazurek wielkanocny”? Czytanka, którą przerabiałam w I klasie szkoły podstawowej – o Wielkanocy w typowej polskiej rodzinie lat 80-tych. Jakoś tak mi się zapisał tekst opowiadania w pamięci… i myślę sobie, że moja rodzina chyba nie była „typowa”, bo mazurków nikt nie piekł… poza mną…

Chałwa jest to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika, dodatkami oraz konsystencją. Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. Jedną z odmian chałwy indyjskiej robi się z tartej marchwi, gotowanej w mleku z przyprawami. Przy produkcji niektórych gatunków chałwy dla ułatwienia spienienia masy karmelowej stosowany jest ekstrakt z mydlnicy lekarskiej.

Podobnymi do chałwy produktami są hiszpańskie słodycze, o tradycji sięgającej prawdopodobnie czasów podboju mauretańskiego – Turrón.

.

Składniki

Spód:

  • 250 g ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Masa:

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 150 g masła
  • ½ szklanki sezamu
  • 1 szklanka mleka w proszku

Polewa:

  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki rozpuszczalnego kakao z cukrem
  • 2 łyżki wody

.

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy (bez soli), przeciskamy przez praskę i studzimy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy ziemniaki i rozcieramy razem. Dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i znów rozcieramy razem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masło i chałwę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy sezam, mleko w proszku i dokładnie mieszamy (masa jest dość sztywna). Wykładamy na ciasto.

Składniki polewy podgrzewamy razem do chwili aż się połączą. Polewamy wierzch masy.

.

Magdalena Majewska

„Czary – gary w kuchni” 

Komentarze