Brzad to po kaszubsku suszone owoce z sadu. Ważne by wszystkie owoce pochodziły z polskich sadów, gdyż nie każde owoce zagraniczne nadają się do tego dania. Tradycyjnie zupa podawana jest na święta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować jej poza tym okresem.
.
Składniki
- 30 g suszonych jabłek
- 30 g suszonych gruszek
- 30 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych wiśni
- 100 g ugotowanych, suszonych grzybów
- 1 łyżka miodu
- 50 ml śmietany
- 1 jajko
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy pocięte w paski suszone owoce i gotujemy. Dodajemy pocięte grzyby i łyżkę miodu. Gotujemy przez około 30 minut. Do miski rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę i odrobinę wody z zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i podajemy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.