Brzad to po kaszubsku suszone owoce z sadu. Ważne by wszystkie owoce pochodziły z polskich sadów, gdyż nie każde owoce zagraniczne nadają się do tego dania. Tradycyjnie zupa podawana jest na święta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować jej poza tym okresem.

.

Składniki

  • 30 g suszonych jabłek
  • 30 g suszonych gruszek
  • 30 g suszonych śliwek
  • 30 g suszonych wiśni
  • 100 g ugotowanych, suszonych grzybów
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy pocięte w paski suszone owoce i gotujemy. Dodajemy pocięte grzyby i łyżkę miodu. Gotujemy przez około 30 minut. Do miski rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę i odrobinę wody z zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze