Nalewka ma ciemno-brunatny kolor i słodkawy miodowo-korzenny smak. Świetnie nadaje się na zimne wieczory. Można ją użyć również do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.
Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.
Kawa jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godziny.
.
Sposób przygotowania
- 500 ml miodu
- 350 ml naparu z kawy
- 0,7 l wódki
- 0,5 l złotego rumu
- kawałek cynamonu
.
Składniki
Cynamon ścieramy na tarce, wrzucamy do miodu i zagotowujemy. Dodajemy napar z kawy oraz wódkę i rum. Dokładnie mieszamy, studzimy i odstawiamy. Przykrywamy naczynie i zostawiamy na miesiąc. Przecedzamy przez płótno i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na minimum 6 miesięcy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura