Podczas świniobicia bardzo ważne jest wykorzystanie wszystkich elementów świni. W związku z tym w różnych regionach kraju powstały kiełbasy przygotowywane na bazie podrobów i innych składników.
Przykładem może być kaszanka, wielkopolska bułczanka, czy też żymloki.
.
Sposób przygotowania
- 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych
- 600 g podgardla
- 200 g cielęciny bez kości
- 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych
- 700 g wątroby wieprzowej
- 2 szklanki krwi
- 150 g skórek wieprzowych
- 700 g bułki tartej
- 1- 2 cebule
- 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- sól
- majeranek
- pieprz
- cienkie jelita
.
Składniki
Po ugotowania mięsa, skóry i podroby dokładnie mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i surową wątrobą. Bułkę tartą moczymy w wywarze po mięsie i podrobach. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy. Dokładnie wyrabiamy masę. Napełniamy jelita, formujemy kiełbasy i gotujemy we wrzątku przez 20 minut.
.
Smacznego!
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.