Podczas świniobicia bardzo ważne jest wykorzystanie wszystkich elementów świni. W związku z tym w różnych regionach kraju powstały kiełbasy przygotowywane na bazie podrobów i innych składników.

Przykładem może być kaszanka, wielkopolska bułczanka, czy też żymloki.

.

Sposób przygotowania

  • 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych
  • 600 g podgardla
  • 200 g cielęciny bez kości
  • 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych
  • 700 g wątroby wieprzowej
  • 2 szklanki krwi
  • 150 g skórek wieprzowych
  • 700 g bułki tartej
  • 1- 2 cebule
  • 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • cienkie jelita

.

Składniki

Po ugotowania mięsa, skóry i podroby dokładnie mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i surową wątrobą. Bułkę tartą moczymy w wywarze po mięsie i podrobach. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy. Dokładnie wyrabiamy masę. Napełniamy jelita, formujemy kiełbasy i gotujemy we wrzątku przez 20 minut.

.

Smacznego!

Komentarze