Wybrałam się ostatnio na Frymark Bydgoski – Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła. Chciałam poznać ludzi i produkty tam prezentowane. Chodząc od stoiska do stoiska natknęłam się na ciekawe produkty, a wśród nich musztardy i chrzany, które bardzo mnie zaintrygowały. Wystawiał je Pan Adam, z którym porozmawiałam o rodzinnej pasji i produktach, jaki tworzy.

Chciałabym Wam przedstawić historię chrzanu, musztardy a może piernika? 

.

producenci

Rodzinna firma Państwa Siadaków powstała z pasji Pana Józefa.

.

Rodzinna firma Państwa Siadaków powstała z pasji Pana Józefa. Lubił bawić się smakami  i robił różne przetwory na użytek domowy, niektóre bardzo oryginalne inne tradycyjne. Nie myślał wówczas o zajęciu się tym zarobkowo, realizował się w branży reklamowej a wytwarzanie produktów traktował jako swoje hobby. Z czasem zaczął się interesować  tym jak można by to udostępnić ludziom, podzielić się swoją pasją.

Pan Józef od dziecka interesował się naturalnymi składnikami, nabywał wiedzę na temat ziół, roślin i owoców wpajaną mu przez jego Mamę. Pierwszym jego przetworem, jaki zdecydował się „udostępnić” był Przysmak Chrzanowy, pracował nad jego smakiem około pół roku, dodawał i odejmował składniki i ich proporcję, aż w końcu uzyskał rewelacyjny efekt końcowy. Próbowałam i jestem pod ogromnym wrażeniem, ten chrzan stał się moim ulubionym, super smakuje z mięsem, serami czy wędliną.

Później Pan Józef zaczął tworzyć kolejne przetwory, zawsze dbając o to żeby smaki które powstają, były oryginalne i niespotykane. Prawdziwym przełomem w rozwijaniu pasji było zgłoszenie Przysmaku Chrzanowego  do konkursu na Festiwalu Smaku w Grucznie, jednego z największych festiwali kulinarnych dotyczących naturalnej żywności. I ów przysmak zdobył dwa pierwsze miejsca w kategoriach: przetwory owocowo-warzywne i jury dziennikarzy i artystów oraz tytuł Smaku Roku 2013.

Wygrana w konkursie utwierdziła całą Rodzinę, że to co robią jest słuszne i dobre, a także potwierdzeniem, że zmierzają w dobrym kierunku. Pod koniec 2013 powstał sklep „Ekologia spod Strzechy”, gdzie sprzedawane są  produkty naturalne, ekologiczne i tradycyjne, był to kolejny krok w stronę przecierania kulinarnego szlaku.

.

chrzan

Wśród produktów znajdziemy różne sosy chrzanowe, jedne tworzone tylko w sezonie, inne będące na stałe dostępne

.

Wśród produktów znajdziemy różne sosy chrzanowe, jedne tworzone tylko w sezonie, inne będące na stałe dostępne, jest chrzan z dodatkiem gruszki i cynamonu, syropy z kwiatów i owoców, naturalne octy – jabłkowy i z kwiatów bzu, bursztynowe cebulki czy imbirowe gruszki. Wszystkie produkty tworzone są z naturalnych składników, z prawdziwą pasją. Państwo Siadakowie nie uznają kompromisów, zawsze dbają o wysoką jakość produktów i jest to niewątpliwie ich wizytówka. Ciężko pracują, czasami od rana do późnego wieczora, ale to procentuje zadowoleniem klientów.

Na początku 2014 roku Pan Józef  zainspirowany przez prof. Dumanowskiego – wybitnego znawcę kuchni staropolskiej, zajął się odtwarzaniem XVIII w. receptury Musztardy Piernikowej, która zadebiutowała na Toruńskim Festiwalu Smaków, gdzie zdobyła wyróżnienie festiwalu. Ma bardzo oryginalny i niespotykany smak, jak dla mnie prawdziwa bomba.

W pracach rodzinnej firmy bardzo pomaga Pan Adam – syn i żona Pana Józefa, która zawsze służy pomocą, gdy gonią terminy oraz doradza w kwestiach estetycznych. Jej ulubionym produktem jest konfitura z płatków róży, oj musi być pyszna. Przetwory Pana Józefa możemy spotkać na różnych festiwalach, frymarkach czy imprezach organizowanych na temat zdrowej i naturalnej żywności. Sklep mieści się w Lubiczu niedaleko Torunia.

Historia Pana Józefa i jego przetworów jest przykładem na to, że praca może się stać naszą ogromną pasją, czymś co robimy z wielką i prawdziwą przyjemnością, i co wywołuje uśmiech na twarzy i zadowolenie.

Dziękuje bardzo Panu Adamowi za czas, który mi poświęcił na rozmowę i zdjęcia, które udostępnił.

 

 

                                                                                                    Marzena Szkodzińska

 

Komentarze