W zależności od regionu Polski pyzy znane są pod różnymi postaciami. W warszawskiej wersji danie nadziewane jest mięsem wołowym.

Pyzy przed podaniem tradycyjnie posypuje się skwarkami i podsmażoną na maśle cebulką. Jednak jeśli wolimy zdrowszą wersję możemy użyć jogurtu naturalnego.

.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g ugotowanej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 80 g mąki
  • masło
  • ostra papryka
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy do miękkości, a następnie studzimy i mielimy. Drugą połowę ścieramy na tarce i odciskamy wodę. Ziemniaki mieszamy ze sobą, dodajemy mąkę, 2 jajka oraz sól. Ugniatamy. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy, a następnie odciskamy. Mieszamy ze sobą mięso, cebulę i bułkę. Dokładnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Z masy ziemniaczanej należy uformować placuszki, na które nakładamy farsz, sklejamy i nadajemy kształt kulek. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze