W zależności od regionu Polski pyzy znane są pod różnymi postaciami. W warszawskiej wersji danie nadziewane jest mięsem wołowym.
Pyzy przed podaniem tradycyjnie posypuje się skwarkami i podsmażoną na maśle cebulką. Jednak jeśli wolimy zdrowszą wersję możemy użyć jogurtu naturalnego.
.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 350 g ugotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 3 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 80 g mąki
- masło
- ostra papryka
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy do miękkości, a następnie studzimy i mielimy. Drugą połowę ścieramy na tarce i odciskamy wodę. Ziemniaki mieszamy ze sobą, dodajemy mąkę, 2 jajka oraz sól. Ugniatamy. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy, a następnie odciskamy. Mieszamy ze sobą mięso, cebulę i bułkę. Dokładnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Z masy ziemniaczanej należy uformować placuszki, na które nakładamy farsz, sklejamy i nadajemy kształt kulek. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura