Tym razem nie tylko na słodko. Szybkie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim dobre na każdą okazję. Oto przepis na beztłuszczowe naleśniki i dodatki.
Podobno pierwsze naleśniki podawano już w starożytności. Odmiany tego cudownego wytworu ludzkości je się na całym świecie: Chińskie są bardzo cienkie i podawane najlepiej z kaczką, Francuzi są przywiązani do swoich podpalanych Crepes, Amerykanie uwielbiają grube i puszyste pancakes z syropem i masłem, a Hiszpańskie naleśniki przybrały znaną nam formę tortilli. W tym cudownym daniu jest magia, zwłaszcza, że każda kucharka i każdy kucharz na świecie ma chyba swój sposób na tę potrawę. Moja mama bardzo często przygotowywała je na obiad nie mając czasu na coś bardziej wyszukanego. Dzięki temu miłość do naleśników przetrwała wiele lat, wiele prób udoskonalenia ich oraz nadziewania. Tak moi drodzy powiedzmy sobie prawdę: naleśnik przyjmie każde nadzienie i prawie zawsze smakuje dobrze. Oto moje postne propozycje na obiad lub deser. Pamiętajcie jednak, że nie ilość się liczy, a jakość.
Żaby pokazać wam jak łatwo modyfikować tego rodzaju przepisy zrobiłam cztery różne naleśniki: dwa na słodko (jeden z mąki pszennej, jeden z orkiszowej) oraz dwa na słono (jeden z mąki pszennej, drugi z orkiszowej). Podstawa na ciasto jest taka sama z tą różnicą, że do słodkich naleśników dodajemy cukier, a do orkiszowych właśnie taką mąkę. Z jednego przepisu wychodzi ok 6-8 cienkich, ale dużych naleśników.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki wody (najlepiej mineralnej gazowanej)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej (przy orkiszowych: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej)
- szczypta soli
- (jeżeli robimy naleśniki na słodko, dodajemy 3 łyżki cukru)
Dodatki:
- 1 granat
- 1 jabłko
- 3 łyżki cukru
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 mandarynki
- 1 banan
- sok z cytryny
- 1 kubeczek serka homogenizowanego (lub twarożku)
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- ogórek zielony
- tymianek, bazylia (lub inne zioła)
- 2 jajka
- zioła prowansalskie
- zmielone jalapeño
- pieprz
- sól
- oliwki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy na gładką masę. Ciasto będzie dość rzadkie więc się nie przestraszcie. Na dużą teflonową patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik pójdzie do śmieci, ale drugi musi się udać. Jeżeli macie teflonową patelnię nie dodawajcie tłuszczu bo ciasto go nie potrzebuje. Naleśnik powinien być zrumieniony z obu stron.
Sposób 1:
3 łyżki cukru wrzucamy na patelnię i czekamy aż będzie gorący. Wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy na cukrze. W tym czasie przekrawamy granat i uważnie wydłubujemy nadzienie. Z reszty może uda się uratować trochę soku. Ubijamy 1 białko na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na gotowy naleśnik wykładamy jabłka oraz pestki granatu. Całość zwijamy i wykładamy pianę z białka i trochę podpalamy palikiem kuchennym.
Sposób 2:
Kroimy banana w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy mandarynki i kładziemy na naleśnik. Dokładamy banany i zawijamy. Ubijamy 1 białko i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstają bezę nakładamy na naleśnik i podpalamy palnikiem.
Sposób 3:
Na przygotowany wcześniej naleśnik wykładamy serek, nakładamy chrzan i posypujemy solą. Dokładamy ogórek i zioła. Jeżeli jest sezon to cudownie jest dodać jeszcze pomidory. Całość zwijamy i posypujemy ziołami.
Sposób 4:
Rozbijamy jajka i mieszamy z ziołami i jalapeño z pieprzem oraz solą. Rozbełtane jajka wlewamy na rozgrzaną patelnię. Drewnianą łyżką skrobiemy dno patelni, aż całe jajka się zetną i powstanie wspaniała jajecznica. Wykładamy ją na naleśnik, dodajemy oliwki i zawijamy. Możemy posypać ziołami.
Gotowe! Czekam na wasze naleśnikowe postne inspiracje!
Katarzyna Dolata