Uniwersalność omletów tej potrawy jest tak wielka, że można ją podzielić na kilka rodzajów, dziś jednak prezentujemy omlet po angielsku!

Omlet, czyli pulchny placek wykonany z ubitych jaj, smażony na patelni na dużym ogniu z dodatkiem tłuszczu. Często podaje się je z wypełnieniem, a sama potrawa jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Angielski różni się tym, że żółtka i białka ubijamy osobno.

 

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżki szczypioru
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Na początku żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, a białka ubić na sztywno. Obie masy połączyć ze sobą, dodać szczypior, sól, pieprz, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle.

Kiedy wierzch zacznie się ścinać, wstawić wraz z patelnią na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod koniec posypać startym żółtym serem i złożyć na połowę.

Smacznego! 

Jakub Mańkowski

Komentarze