Uniwersalność omletów tej potrawy jest tak wielka, że można ją podzielić na kilka rodzajów, dziś jednak prezentujemy omlet po angielsku!
Omlet, czyli pulchny placek wykonany z ubitych jaj, smażony na patelni na dużym ogniu z dodatkiem tłuszczu. Często podaje się je z wypełnieniem, a sama potrawa jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Angielski różni się tym, że żółtka i białka ubijamy osobno.
Składniki:
- 4 jaja
- 100 ml śmietany
- 3 łyżki szczypioru
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka rozmieszać ze śmietaną, a białka ubić na sztywno. Obie masy połączyć ze sobą, dodać szczypior, sól, pieprz, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Kiedy wierzch zacznie się ścinać, wstawić wraz z patelnią na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod koniec posypać startym żółtym serem i złożyć na połowę.
Smacznego!
Jakub Mańkowski
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.