Nalewka przygotowana na bazie borówek brusznicowych ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga przy trawieniu, łagodzi stany zapalne jelit i żołądka. Działa również  na przeziębienia i grypy. Obniża ciśnienie krwi.

Brusznica jest powszechnie stosowana w kuchni angielskiej, przede wszystkim jako element, z którym podaję się dziczyznę. W przypadku kuchni polskiej, również stosuje się podobne metody, ale wykonuje się kompletnie odmienne galaretki borówkowe, choć gwoli ścisłości  trzeba dodać, że również wykorzystuje się je do dziczyzny.

Brusznica, jako jedno z niewielu ziół, może leczyć i jednocześnie znaleźć swoje miejsce w kuchni. Można robić z niej konfitury, galaretki, soki, można również pomijając ten krok, przygotować z borówki rzeczy stricte leczące. Oprócz zastosowań tego rodzaju, warto wspomnieć o walorach ozdobnych tego ziela – gałązki brusznicy powszechnie są stosowane w przypadku ozdabiania koszyczków wielkanocnych.

.

Składniki

  • 1 kg owoców brusznicy
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 200 g cukru

.

Sposób przygotowania

Do słoja wrzucamy borówki i lekko je zgniatamy. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, co jakiś czas potrząsając. Zlewamy spirytus, który łączymy z syropem powstałym na bazie wody i cukru. Przelewamy do butelek i odstawiamy na minimum rok.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze