Orzeźwia i świetnie smakuje. Do tego przygotowuje się ją w zaledwie 7 dni, dzięki temu nie musimy czekać całej wieczności by jej spróbować. Oczywiście, jak to nalewka im dłużej postoi, tym jest lepsza. Poza walorami smakowymi mięta działa m.in. rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Stosuje się ją na problemy żołądkowe i ciśnieniowe.

.

Składniki:

  • 2 duże pęczki mięty
  • 0,5 l spirytusu
  • 250 g cukru
  • 750 ml wody

 .

Sposób przygotowania:

1. Mięte płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do słoja.

2. Wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem.

3. Odstawiamy na 7 dni, co jakiś czas potrząsając.

4. Następnie przesączamy nalewkę, dodajemy przegotowaną zimną wodę i mieszamy.

5. Rozlewamy do butelek.

 .

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze