Do trunku możemy wykorzystać różnego rodzaju orzechy: laskowe, ziemne, czy też włoskie. Nalewka z orzechów laskowych świetnie smakuje, a do tego wspomaga pracę mózgu.

Leszczyna to krzew, który należy do rodziny brzozowatych i, jak już pisałam, w stanie dzikim można go spotkać w Europie, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Nie wielu jednak wie, że występuję zarówno na terenach nizinnych, jak i w górach do wysokości ok. 1300 m.n.p.m. Krzewy osiągają do 5 m wysokości, ich gałęzie są wzniesione i tworzą szeroką oraz gęstą koronę. Leszczyna kwitnie od lutego do kwietnia, a zatem bardzo wcześnie. Następnie wydają z siebie orzechy w zdrewniałych skorupkach o jasnobrązowym kolorze. Owoce dojrzewają od września do października i potocznie nazywane są orzechami laskowymi!

Leszczyna trafiła do Europy w Średniowieczu. Sprowadzono ją z Kaukazy do klasztoru Zell, skąd rozpowszechniła się w całej Europie, a nazywano ją Zellerówką. 

.

Składniki

  • 0,5 kg orzechów laskowych
  • 0,4 l spirytusu
  • 0,1 l wody
  • 3 goździków
  • 20 g cynamonu
  • skórka z pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody

.

Sposób przygotowania

Orzechy obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do słoja. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Nalewkę filtrujemy. Orzechy wyrzucamy, a do spirytusu dodajemy goździki, cynamon i skórkę z pomarańczy. Odstawiamy na tydzień, a następnie filtrujemy. Z wody i cukru robimy syrop i łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy i ponownie filtrujemy. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze