Owoce dzikiej róży są ciągle mało znane i rzadko wykorzystywane w kuchni. Dzięki temu podanie domowej nalewki przygotowanej na ich bazie z pewnością zaskoczy gości.

Bardzo ciekawe są właściwości zdrowotne tych owoców. Po pierwsze działają wzmacniająco na organizm, po drugie zawierają ogromne ilości łatwo przyswajalnej witaminy C. W Polsce rośnie pospolicie w wielu miejscach, również w miastach, dlatego wystarczy się tylko schylić i już mamy podstawę naszego przepisu.

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych, mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Ponadto olejek różany, wytwarzany z dzikiej róży, ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i czuć się zdrowo, skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.

W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystuje się różę dziką, psią różę oraz szypszynę.

Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży – szupinki – zbiera się w sierpniu i wrześniu przed pełnym dojrzeniem i suszy w suszarni w temperaturze 50 stopni Celsjusza. W kosmetyce używane są zarówno nasiona, owoce, jak i kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, kiedy obeschnie rosa. Do celów spożywczych i leczniczych owoce dzikiej róży przed suszeniem najpierw się rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę wykorzystuje się głównie do pozyskiwania olejków aromatycznych.

.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 300 g cukru

.

Sposób przygotowania:

Owoce oczyszczamy z ogonków i wrzucamy do słoja. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc, co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie przelewamy alkohol do innego naczynia i zamykamy. Do dzikiej róży wrzucamy cukier, przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Po 2 tygodniach owoce wypuszczą syrop, który mieszamy z alkoholem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na rok w ciemne i chłodne miejsce.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze