Tradycyjnym podlaskim daniem wielkanocnym podawanym do czerwonego barszczu lub żuru jest kulebiak, czyli pieczony, nadziewany pieróg. 

Najczęściej jako farsz wykorzystuje się mięso, ryby lub warzywa. Istnieje wiele jego odmian. Potrawa to tradycyjne danie kuchni kresowej. Na Podlasiu podaje się go świątecznie z kapustą i grzybami do barszczu lub żuru. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 80 g masła
  • 2 ziarenka ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • jajko do posmarowania ciasta

.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Następnie mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy rozczyn drożdżowy. Ugniatamy na gładką masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby namoczyć dzień prędzej. Następnie odsączamy i siekamy. Kapustę płuczemy i drobno kroimy. Wrzucamy do wrzątku na 20 minut, aż zmięknie. Rozgrzewamy patelnie. Siekamy pieczarki i cebulę. Następnie smażymy. Dodajemy kapustę i grzyby oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kładziemy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy jajkiem. Jeśli ktoś lubi może posypać makiem lub sezamem. Pieczemy przez 40-45 w temperaturze 180 stopni.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze