Przetwory z żurawiny bardzo dobrze komponują się z daniami mięsnymi. Podobnie jest z nalewką na bazie tych owoców.

Owce zbieramy po pierwszych przymrozkach, gdyż wtedy są najlepsze. Jeśli chcielibyśmy przygotować nalewkę prędzej powinniśmy zebraną żurawinę wstawić na jeden dzień do zamrażarki.

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

.

Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 300 g cukru

.

Sposób przygotowania:

Owoce oczyszczamy i wrzucamy do słoja. Lekko je miażdżymy, zalewamy alkoholem i ostawiamy na 3 tygodnie co jakiś czas wstrząsając. Zlewamy płyn i zasypujemy żurawinę cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Należy potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i mieszamy go z naszym alkoholem. Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze