Wiele polskich zup powstaje na bazie wcześniej przygotowanego wywaru. Ciekawostką jest orzechowy bulion, do którego dodaje się odrobinę likieru pomarańczowego.
Dla osób lubiących eksperymentować z tradycyjną polską kuchnia orzechowy bulion stanowi nie lada gratkę. Wywar z dodatkiem orzechów oraz likieru pomarańczowego uzyskuje bardzo ciekawy smak, którego zwykle próżno szukać w przygotowywanych na co dzień potrawach.
Orzech włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają przemianę materii, usprawniają proces usuwania toksyn z organizmu, wpływają kojąco na błonę śluzową żołądka. Poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć. Są bardzo kaloryczne, ale 80% kalorii pochodzi ze zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy posiadają: białko, witaminy A, B1, B2, niacyna, E, PP, potas, żelazo, kobalt, fosfor, magnez
.
Składniki:
- 800 ml wywaru warzywnego
- 150 g orzechów włoskich bez skórek
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Orzechy mielimy i dodajemy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Śmietanę rozcieramy z żółtkami, likierem, cukrem, solą i pieprzem. Powoli wlewamy do bulionu, ściągamy zupę z ognia i mieszamy.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk