Wiele polskich zup powstaje na bazie wcześniej przygotowanego wywaru. Ciekawostką jest orzechowy bulion, do którego dodaje się odrobinę likieru pomarańczowego.

Dla osób lubiących eksperymentować z tradycyjną polską kuchnia orzechowy bulion stanowi nie lada gratkę. Wywar z dodatkiem orzechów oraz likieru pomarańczowego uzyskuje bardzo ciekawy smak, którego zwykle próżno szukać w przygotowywanych na co dzień potrawach.

Orzech włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają przemianę materii, usprawniają proces usuwania toksyn z organizmu, wpływają kojąco na błonę śluzową żołądka. Poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego, pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć. Są bardzo kaloryczne,  ale 80% kalorii pochodzi ze zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy posiadają: białko, witaminy A, B1, B2, niacyna, E, PP, potas, żelazo, kobalt, fosfor, magnez

.

Składniki:

  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 150 g orzechów włoskich bez skórek
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Orzechy mielimy i dodajemy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Śmietanę rozcieramy z żółtkami, likierem, cukrem, solą i pieprzem. Powoli wlewamy do bulionu, ściągamy zupę z ognia i mieszamy.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze