Pyzy drożdżowe gotowane na parze w Wielkopolsce znane są jako pampuchy. Stanowią nieodłączny element odświętnych obiadów. Co ciekawe można je podawać na słodko i słono.

Pampuchy to inaczej wielkopolskie pyzy drożdżowe, które gotuje się na parze. W innych rejonach polski znane pod innymi nazwami .W zależności od upodobań możemy je podawać na zimno i ciepło. Polewane sosem razem z mięsem lub na słodko z konfiturami lub słodkimi dodatkami. W Wielkopolskie są bardzo popularnym składnikiem niedzielnych obiadów.

Pampuchy przyrządzane są z mąki, jaj, drożdży, mleka, masła, cukru i soli. W literaturze spotyka się także propozycje upieczenia pyzy w piecu.Pampuchy  w postaci półproduktu do przygotowania w kuchennej łaźni parowej można kupić w sklepach spożywczych. Czasami pampuchami zwane jest danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu (racuchy).

.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól

.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do tego celu wykorzystujemy pół szklanki ciepłego mleka, odrobinę mąki, drożdże i cukier. Odstawiamy na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy zaczyna odchodzić od dłoni. Dodajemy klarowane masło i solimy. Mieszamy jeszcze chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego kulki, a następnie gotujemy na parze około 15 minut.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze