Jedz owoce

W składzie owoców jest aż 80-90% wody. Są więc nie tylko zdrowe, ale również szybko gaszą pragnienie. Warto wybierać pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki, jabłka, czyli owoce regulujące poziom nawodnienia organizmu. Dobrym pomysłem będzie także sięgniecie po bogate w potas morele, czereśnie, brzoskwinie oraz cytrusy. Weźmy pod lupę kilka z nich:

arbuz – cieszący się ogromną popularnością podczas upałów. Jego skład to głównie woda (aż 92%). Owoc ten dostarcza organizmowi witaminy B1, B6, C oraz A. Zawiera również magnez i potas.

ananas soczysty, orzeźwiający i bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin, antyoksydantów oraz enzymów, które działają jako środki przeciwzapalne.

cytryna – czy może być coś lepszego od chłodnej lemoniady w upalny dzień? Woda, cytryna, kilka kostek lodu i… gotowe! Owoc ten składa się prawie w 90% z wody. Dodatkowo zawiera mnóstwo witaminy C, potasu oraz żelaza.

kokos – owoc dość egzotyczny, jednak łatwo dostępny. Woda kokosowa jest źródłem wielu witamin, minerałów oraz błonnika.

.
Unikaj kawy, napojów energetycznych i alkoholu

Podczas upałów staraj się nie pić kawy, napojów typu Cola oraz napojów energetycznych. Wszystkie z nich zawierają kofeinę, podnoszącą ciśnienie. Dodatkowo działają moczopędnie i wypłukują ważne dla naszego organizmu pierwiastki mineralne, takie jak potas i magnes, będące odpowiedzialne za równowagę wodno-elektrolitową. Alkohol natomiast, rozszerza naczynia krwionośne oraz zmniejsza wydolność układu krążenia.

.

Najlepsza woda

Według norm ustalonych przez Instytut Żywności i Żywienia dobowa dawka wody dla kobiety to 2700 ml, natomiast mężczyzny – 3700 ml.

Podczas upałów zapotrzebowanie na wodę zwiększa się o około 500 ml. Jeżeli nasza dieta jest bogata w warzywa i owoce, wtedy około 1 litr wody przyjmujemy wraz z pożywieniem. Jednak podstawą powinna być woda. Ważnym jest, aby była ona bogata w składniki mineralne. Jeżeli podczas upałów dużo się pocimy, nie wybierajmy wód z obniżoną zawartością sodu, ponieważ wtedy tracimy dużo tego pierwiastka.

.

Anna Białka

Komentarze