W przepisie nie dziwi obecność pyr, czyli ziemniaków. Wbrew pozorom te rośliny Wielkopolanie zaczęli masowo spożywać dopiero w XIX wieku. Pomysł ten przywędrował do nas z Niemiec, bo wcześniej pyry były wykorzystywane głównie jako pasza dla zwierząt.

Więcej na ten temat pod linkiem: historia kuchni wielkopolskiej.

Ziemniakowe szaleństwo rozpoczęło się później i pochłonęło Wielkopolan bez reszty. Zaczęto z nich przygotowywać takie potrawy jak: ziemniaki w mundurkach, plyndze, zupy ziemniaczane, rzadkie pyrki, szagówki, mąki krojone na ukos, kulanki, pyzy ziemniaczane z farszem itd. Doszło nawet do tego, że z ziemniaków wyrabiano chleb, choć była to raczej praktyka zarezerwowana jako ostateczność służąca do walki z głodem. Zresztą, jeśli jesteście zainteresowani polecam sprawdzić historię ziemniaka oraz kompendium o cebuli na naszym portalu!

.

Składniki 

  • 2 kg ziemniaków
  • 12-15 łyżek mąki
  • 3 łyżki kartoflanki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag suchej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy: pieprz, sól
  • 2 jajka

.

Sposób przygotowania 

  1. Zetrzyj ziemniaki na tarce
  2. Z powstałej masy odsącz większą część płynu w sitku, a następnie wyciśnij resztę ściskając ją w ściereczce
  3. Posiekaj cebulę, pokrój boczek i kiełbasę w kostkę. Następnie wszystko lekko podsmaż
  4. Wymieszaj masę ziemniaczaną z mąką i jajkami. Uwaga! Ilość mąki potrzebnej do użycia zmienia się w zależności od użytego gatunku ziemniaków. Aby danie na pewno wyszło, warto przed ugotowaniem wszystkich klusek, wrzucić na próbę jedną porcję do wrzątku
  5. Starte ziemniaki przełóż na pokrywkę i je rozpłaszcz
  6. Oderwij kawałki i wrzuć je do osolonego wrzątku.
  7. Gotuj je partiami przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając
  8. Wyjmij gotowe kluski przy pomocy sita, odcedź je, dopraw solą i pieprzem

.

Smacznego

Anna Białka

Komentarze