Tradycyjnym przysmakiem podawanym zarówno w Polsce jak i w Niemczech jest golonka. Folk Gospoda proponuje wersję pieczoną. 

Zwykle golonkę wyłącznie gotujemy i podajemy z musztardą. Folk Gospoda proponuje na końcu posmarowanie karmelem i pieczenie, dzięki czemu uzyskujemy świetny smak i kolor.

Golonka to tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy

.

Składniki:

  • średniej wielkości golonki 4 szt.
  • obrana marchew 2 szt.
  • obrany seler 1 szt.
  • obrana pietruszka 1 szt.
  • pół główki obranego czosnku
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz ziarnisty 4 szt.
  • majeranek 2 łyżki
  • sól

Karmel

  • cukier 3 łyżki
  • piwo 150 ml

.

Sposób przygotowania:

Cukier rozpuścić i podgrzewać do zbrązowienia cukru. Dodać piwo. Gotować do momentu zgęstnienia karmelu.

Golonki opalić, oczyścić i dokładnie umyć. Zalać wodą. Dodać pozostałe składniki. Wolno gotować około 2 godzin, aż golonki będą bardzo miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, osuszyć i posmarować przygotowanym karmelem. Piec w 180°C około 15 – 20 minut do momentu zrumienienia golonek. Podawać z duszoną kapustą, chrzanem i musztardą.

Przecedzony wywar z golonek można użyć do zupy (np. fasolowej) lub do przygotowania galarety (np. z zimnych nóżek).

.

Smacznego!

Folk Gospoda

Komentarze