Dziś często o nich zapominamy, lecz w przeszłości ryby były ważnym elementem kuchni polskiej. Rzeczpospolita słynęła z ich różnorodności i wyjątkowego smaku. Przyrządzanie były na rozmaite sposoby. Dania takie jak choćby szczupak po polsku były publikowane w wielu europejskich książkach. Budziły zachwyt i ubarwiały często występujące dni postu.

Ryba nie powinna stanowić nudnego piątkowego zwyczaju. Zawierają wiele witamin, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, są łatwo strawne, a do tego niskokaloryczne, dlatego jedzmy je jak najczęściej.

.

Składniki:

  • filet z dorsza, łososia, bądź innej ryby,
  • cytryna,
  • czosnek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • zioła prowansalskie,
  • koperek,
  • pietruszka,
  • chilli lub papryka ostra,
  • por,
  • cebula.

.

Sposób przygotowania:

Filety skrapiamy cytryną. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki i koperek. Posypujemy chilli w proszku lub papryką ostrą oraz pozostałymi przyprawami. Na wierzch ryby dodajemy drobno posiekaną cebulę i pora. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Filety delikatnie przykrywamy folią aluminiową. Jeśli chcemy aby danie było bardziej spieczone, na ostatnie 5 minut wyciągamy folię.

Z przepisem możemy dużo eksperymentować. Jeśli lubimy określone przyprawy możemy dać ich więcej, lub zamienić na kompletnie inne.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze