Dziś często o nich zapominamy, lecz w przeszłości ryby były ważnym elementem kuchni polskiej. Rzeczpospolita słynęła z ich różnorodności i wyjątkowego smaku. Przyrządzanie były na rozmaite sposoby. Dania takie jak choćby szczupak po polsku były publikowane w wielu europejskich książkach. Budziły zachwyt i ubarwiały często występujące dni postu.
Ryba nie powinna stanowić nudnego piątkowego zwyczaju. Zawierają wiele witamin, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, są łatwo strawne, a do tego niskokaloryczne, dlatego jedzmy je jak najczęściej.
.
Składniki:
- filet z dorsza, łososia, bądź innej ryby,
- cytryna,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- koperek,
- pietruszka,
- chilli lub papryka ostra,
- por,
- cebula.
.
Sposób przygotowania:
Filety skrapiamy cytryną. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki i koperek. Posypujemy chilli w proszku lub papryką ostrą oraz pozostałymi przyprawami. Na wierzch ryby dodajemy drobno posiekaną cebulę i pora. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Filety delikatnie przykrywamy folią aluminiową. Jeśli chcemy aby danie było bardziej spieczone, na ostatnie 5 minut wyciągamy folię.
Z przepisem możemy dużo eksperymentować. Jeśli lubimy określone przyprawy możemy dać ich więcej, lub zamienić na kompletnie inne.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura