Dla zapominalskich, którzy nie mają już 6 tygodni na leżakowanie pierniczkowego ciasta, mam dobrą wiadomość. Otóż wczoraj przygotowałam pierniczki, które miały być dodatkiem do prezentów na 6tego grudnia. Okazały się tak pyszne, że połowa z nich nie doczekała się lukrowania.
Piernik to twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.
Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej.
Wypiekać można duże, prostokątne „arkusze” przekładane masą albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki , a nawet „sklejać” płytki piernikowe w domek Baby Jagi.
.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
.
Sposób przygotowania
- Masło roztapiamy.
- Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy więcej ciasta.
- Ciasto, podsypując mąką rozwałkowujemy. Nie cieniej nic 5 mm.
- Wykrawamy różne kształty pierniczków.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki w niewielkich odstępach.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut.
- Studzimy na kratce.
- Pierniczki możemy pomoczyć w lukrze – 3 łyżki cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej wody.
.
Marta Czernik