Dla zapominalskich, którzy nie mają już 6 tygodni na leżakowanie pierniczkowego ciasta, mam dobrą wiadomość. Otóż wczoraj przygotowałam pierniczki, które miały być dodatkiem do prezentów na 6tego grudnia. Okazały się tak pyszne, że połowa z nich nie doczekała się lukrowania.

Piernik to twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.

Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej.

Wypiekać można duże, prostokątne „arkusze” przekładane masą albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki , a nawet „sklejać” płytki piernikowe w domek Baby Jagi.

 .

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

.

Sposób przygotowania

  1. Masło roztapiamy.
  2. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy więcej ciasta.
  4. Ciasto, podsypując mąką rozwałkowujemy. Nie cieniej nic 5 mm.
  5. Wykrawamy różne kształty pierniczków.
  6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki w niewielkich odstępach.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Pierniczki możemy pomoczyć w lukrze – 3 łyżki cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej wody.

.

Marta Czernik

https://nietylkokuchnia.blogspot.com/

Komentarze