Rolada, kluski i modra kapusta to znane dania kuchni śląskiej, która jest mieszanką powstałą z wpływów kuchni niemieckiej, czeskiej, słowackiej i oczywiście polskiej. Warto również spróbować pierogów z śląskim krupniokiem.
Pierogi to potrawa występująca w Polsce, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach i Japonii oraz we Włoszech. Podobnymi potrawami są rosyjskie pielmieni, ukraińskie wareniki jak również gruzińskie chinkali.
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Słowo „pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę „pirogi”, zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące od pieroga.
.
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- jajko
Farsz:
- 1 kg krupnioka (kaszanki)
- cebula
- masło
.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz. W tym celu usuwamy flak, a następnie podsmażamy kaszankę z posiekaną cebulą na maśle. Z mąki, wody oraz jajka przygotowujemy elastyczne ciasto na pierogi. Kiedy jest już gotowe, rozwałkowujemy je, wycinamy koła, nakładamy farsz i zalepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura