Rolada, kluski i modra kapusta to znane dania kuchni śląskiej, która jest mieszanką powstałą z wpływów kuchni niemieckiej, czeskiej, słowackiej i oczywiście polskiej.  Warto również spróbować pierogów z śląskim krupniokiem.

Pierogi to potrawa występująca w Polsce, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach i Japonii oraz we Włoszech. Podobnymi potrawami są rosyjskie pielmieni, ukraińskie wareniki jak również gruzińskie chinkali.

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Słowo „pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę „pirogi”, zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące od pieroga.

.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • jajko

Farsz:

  • 1 kg krupnioka (kaszanki)
  • cebula
  • masło

.

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz. W tym celu usuwamy flak, a następnie podsmażamy kaszankę z posiekaną cebulą na maśle. Z mąki, wody oraz jajka przygotowujemy elastyczne ciasto na pierogi. Kiedy jest już gotowe, rozwałkowujemy je, wycinamy koła, nakładamy farsz i zalepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze