Bardzo lubię placki ziemniaczane, robiłam już z dodatkiem cukinii czy z dodatkiem dyni. Tym razem postanowiłam wymieszać wszystkie składniki i dodać jeszcze marchewkę. Wyszły pyszne, chrupiące i aromatyczne. Bardzo ważną rzeczą jest fakt, że cukinię i dynię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby warzywa puściły sok i musimy go porządnie wycisnąć. Ziemniaki również ścieramy na tarce na dużych oczkach. Polecam do wypróbowania.
Placki ziemniaczane to regionalne danie w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach.
Placki ziemniaczane, nazywane też plindzami to potrawa przygotowana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem jaja, oraz cebuli. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku. Placki ziemniaczane mogą być podawane na słodko jaki i na ostro.
.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g cukinii
- 300 g dynii
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo cukinie i dynię, oraz marchew. Cukinie i dynie przekładamy do osobnej miseczki i solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściła sok, odciskamy mocno i dokładamy do ziemniaków. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, u mnie z pestek winogron i rozgrzewamy, łyżką nakładamy ciasto i spłaszczamy delikatnie, smażymy na rumiano z dwóch stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych i podajemy z sosem curry. Smakują również rewelacyjnie na zimno.
.
Smacznego!
Marzena Szkodzińska