Należy do najpopularniejszych zup w Polsce. Ma charakterystyczny dla naszego kraju kwaśny smak. Potrawa znana jest jednak również u naszych południowych i wschodnich sąsiadów. 

Kiszona kapusta jest podstawą, którą każdy powinien umieć przygotować. Wykorzystywana jest w wielu polskich potrawach zaczynając od pierogów, poprzez kopytka na zupach kończąc. Kapuśniak to jedna z najbardziej charakterystycznych zup, do przygotowania której można wykorzystać kapustę kiszoną. Własnej roboty kapusta, wędzony boczek lub żeberka to kwintesencja kapuśniaku.

.

Składniki:

  • 100 g kości z żeberek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 liść laurowy
  • 5 ziarenka ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • lubczyk
  • kminek
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki.  Do garnka wrzucamy kości, wędzony boczek, zalewamy wodą i doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim. Gotujemy 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, seler i ziemniaki. Gotujemy 30 minut. Dodajemy kapustę i dalej gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy kminek i lubczyk. Jeśli chcemy poprawić kolor możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze