Należy do najpopularniejszych zup w Polsce. Ma charakterystyczny dla naszego kraju kwaśny smak. Potrawa znana jest jednak również u naszych południowych i wschodnich sąsiadów.
Kiszona kapusta jest podstawą, którą każdy powinien umieć przygotować. Wykorzystywana jest w wielu polskich potrawach zaczynając od pierogów, poprzez kopytka na zupach kończąc. Kapuśniak to jedna z najbardziej charakterystycznych zup, do przygotowania której można wykorzystać kapustę kiszoną. Własnej roboty kapusta, wędzony boczek lub żeberka to kwintesencja kapuśniaku.
.
Składniki:
- 100 g kości z żeberek
- 500 g kiszonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 liść laurowy
- 5 ziarenka ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- lubczyk
- kminek
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy kości, wędzony boczek, zalewamy wodą i doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim. Gotujemy 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, seler i ziemniaki. Gotujemy 30 minut. Dodajemy kapustę i dalej gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy kminek i lubczyk. Jeśli chcemy poprawić kolor możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura