Placki ziemniaczane to regionalne danie podawane w Wielkopolsce, na Warmii i Mazurach oraz w kilku innych regionach Polski. Jest to prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Oprócz tego, bardzo często dodaje się do nich również cebulę oraz jajka. My dodamy, oprócz wcześniej wymienionych składników, pyszny dżem z agrestu.

Placki ziemniaczane, zwane również plyndzami, to bardzo stara potrawa. Ziemia Kornicka to teren, na którym ścierały się wpływy polskie, litewskie i rusińskie. Ta różnorodność kulturowa wpłynęła znacząco również na tradycje kulinarne tych terenów.

Gospodynie pieczołowicie pielęgnowały tradycyjne receptury i przekazywały je młodszym pokoleniom. Placki ziemniaczane pieczone na blasze były podstawową potrawą kuchni kornickiej. Ludność wiejska była biedna, a składniki do przygotowania placków tanie i łatwo dostępne w każdym domu.

Placki ziemniaczane pieczone na blasze przygotowywano „bardzo często, ponieważ ludzie nie mieli pieniędzy, żeby kupować różne pieczywo jak teraz. Moja mama, a później żona piekły te placki raz w tygodniu. Przeważnie w piątek i wtedy polewało się je olejem albo śmietaną. (…) Oczywiście w inne dni też, żeby zjeść je ze skwareczkami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Starej Kornicy).

.

Składniki:

  • Ziemniaki – 5 dużych bulw
  • Cebula – 1
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jajka – 2
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Gałka muszkatołowa – pół łyżki
  • Dżem z agrestu

.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania placków należało obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce, a następnie odlać trochę soku z tych ziemniaków i zetrzeć cebulę. Do powstałej masy należało dodać sól, jaja, cebulę, pieprz i mąkę. Całość dobrze wymieszać i piec w formie placuszków na gorących fajerkach, często obracając, aby się nie spiekły. Ze względu na ograniczony dostęp do kuchni węglowych, obecnie przyrządza się też placki ziemniaczane smażone na tłuszczu. 

Całość polewamy dżemem z agrestu. Gotowe!

.

Smacznego

Klaudia Bąk

Komentarze