Korowaj to rodzaj tradycyjnego kołacza przygotowywanego najczęściej na wesela. Ciasto zapożyczono ze wschodniej tradycji.

Korowaj zwyczajowo był przygotowywany na dzień przed ślubem przez kobiety. Mężczyźni nie mogli brać w tym udziału. Tradycyjnie wierzch ciasta ozdabia się figurkami ptaków, zająców oraz kwiatów. Był to duży bochen chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta, jagód lub kwiatów. Dekorowany był również formami w kształcie rozet, kwiatów albo słońca i księżyca.

.

Składniki:

  • 2 – 2,5 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 l mleka
  • 6- 8 jajek
  • 250 ml śmietany
  • 100 g masła
  • łyżka miodu
  • sól
  • 100 g rodzynek

.

Sposób przygotowania:

 Z mąki, drożdży, soli i mleka robimy zaczyn. W tym celu dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 3 godzinach dodajemy masło, jajka, śmietanę oraz miód. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 45 minutach ponownie wyrabiamy i zostawiamy. Na koniec ubijamy je wałkiem i wkładamy do formy posmarowanej masłem. Wierzch smarujemy jajkiem i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze